keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Matka Madeiralle

17.3.16

Suuntana Madeira, joten yhteydet katkeaa muutamaksi vuorokaudeksi.


Madeiran purjehdus
305 nm ja 61 tuntia. Katsoimme sopivan 3 vuorokauden sään Las Palmasissa ja lähtöpäiväksi osui 17.3.16. Aamuvarhaiselle liu'uimme pois aallonmurtajan suojasta kohti avomerta.
Säässä oli taas tyypillinen ilmiö. Kun tuuli loppuu, niin aalto jää. Oli todella epämiellyttävää olla avomerellä 1,1 m/s tuulessa, jolla ei pääse mihinkään. Kuitenkin vasta-aalto on noin 1 m luokkaa ja virta on vastainen. Alakerran mylly päälle ja kierroksia koneeseen. Johan lähti kulkemaan. Matkaa on kuitenkin vielä 200 nm, joten montakin muutosta ehditään vielä kokea.
Odottavan aika on pitkä
Välillä tulee, välillä ei. Purjeet ylös ja välillä alas (siis rullataan sisään ja avataan, oikeasti helppo ja nopea juttu). Samaa tahtia sormeni oli moottorin virta-avaimella. Sellaista se on se meidän (kone-)purjehdus. 
Vihdoin näkyi maata. Se on Madeira. Kokemuksesta tiedän, että kun maata näkyy, se on vielä päivämatkan päässä hyvällä näkyvyydellä. Mittasin matkan ja se oli 35 nm, ajassa n. 7 tuntia. Pikkuhiljaa kuitenkin etenimme kohti määränpäätämme.
Sitten tuli pilvet ja antoi kyytiä. 12 m/s puuskainen vastatuuli yritti tehdä meille kiusaa vielä viimeisinä tunteina. Koneeseen lisää kierroksia ja sillä tilanne parani.
Ajoin pari tuntia lähemmäs rantaa päästäksemme tuulitunnelista pois. Hyvin kävi ja pimeässä hahmotin jo satamamme lähestymisvalot. Saapuessamme lähemmäs, valot eivät olleetkaan meidän satamamme, vaan kalastussataman. Taas tuli maili pari lisää matkaa.
Lopulta Quinta Do Lorde Marinan pikkuinen sataman aallonmurtajan sisäänajoreitti hahmottui. Eipä vielä oltu perillä. Satamaa ei oltu valaistu. Etsin pitkää odotuslaituria aallonmurtajan vierestä. Se on merkitty karttoihin.
Tia soitti satamaan ja ilmoitti myöhäisestä saapumisestamme. Puhelimessa sanottiin, että ajakaa oikealla puolella olevaan laituriin mihin vain saatte kiinni.
Koko oikeanpuoleista odotuslaituria ei ollut. Myrky oli sen vuonna 2014 vienyt ja uutta ei olla vielä rakennettu. Tuli ohjelman muutos valaisemattoman satama-altaan sisällä. 
Taivaalta tuli vielä viimeinen haitta. Saimme saavikaupalla sadetta päällemme juuri sisäänajon ja satamamanööverien aikana. Henkilökuntaa ei ollut paikalla, edes vartijoita.
Kyllä oli pitkä taival Madeiran ensihavainnosta siihen, kunnes saimme veneen kiinnitettyä laituriin. 
Sellaista elämä on. 
Heikkoja tuulia luvassa. Tuuli loppuu kokonaan tuossa keskivaiheilla
Tällainen on yön tilanne salamavalolla
..tällainen oikeasti.
Kuva sisältä yöllä aallokossa salamavalolla..
..Tämmöinen livenä. Meillä on yöllä sisävalot, joihin silmä tottuu.
Tuohon suuntaan valon kanssa..
Tämä on se oikea totuus. Sinne vaan. Hyvä jos ei näy valoja, silloin siellä ei ole mitään edessä.
Madeira karttakuvassa. Olemme saaren itäpäässä.
2002 rakennettu tyhjästä loistavilla puitteilla oleva "lomaparatiisi".
Quinta Do Lorden satama. Huomatkaa, että kuvassa ei ole pitkää vieraslaituria joka on kartoissa. Myrsky vei sen vuonna 2014 ja uutta ei ole vielä rakennettu.
Sataman puitteet ovat hienot (ja kallis satama. 61€ / vrk Rheyasta) 
Hotelli Resot ja Marina aluetta. Kaikki turvallisesti lukitun portin sisäpuolella. — paikassa Quinta Do Lorde Hotel, Madeira.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti