tiistai 15. joulukuuta 2015

Lausanne Sveitsi

5-7.12.15

Huelvasta Lousanneen

Armas-laiva saapui aikataulun mukaisesti perjantaina Huelvaan klo 20. Tunnistin Mazagonin sataman joensuistosta, koska olimme olleet siellä Merelle-veneellämme viime vuonna.

Olin sopinut tapaamisen kaverini luo Lousanneen, joten vaihdoin puhelimeni navigaattoriin Travemunden tilalle Lousannen. Uuden kilometrit olivat nyt 1922.

Automatkasta ei nyt ole paljon kerrottavaa. Sain auton ulos laivasta ja rajamuodollisuudet selvitettyä klo 20.45 mennessä.

Kylä siellä ja kaupunki täällä. Matkasta yli puolet ajoin pimessä, joten ei mitään nähtävääkään ollut. Itseasiassa on yksi tapahtuma, Espanjan ja Ranskan erikoinen rajatarkastus. Kaikki autot ajettiin keilojen ohjauksella jonoon ja joka ikinen auto matkustajineen tarkastettiin ja takaluukut avattiin. Stoppi kesti jonotuksineen hieman toista tuntia. Erikoista Schengen maiden välillä.
Syynä lienee ollut Pariisin terroristien iskut ja siitä seuranneet tiukat rajatarkastukset molempiin suuntiin.

Sveitsin rajalla oli stoppi jossa tarkastettiin moottoritietarrat. Jos sellaista ei ollut, niin kuin minulla, sen sai ostaa 40€ käteistä vastaan. Helppoa ja nopeaa.

Perillä Lousannessa olin lauantaina klo 15.

Vielä reilut pari tuntia.
Aika kivaa ja helppoa. 
Mukavaa ajella tällaisessa maisemassa.
LAUSANNE

En ollut aikaisemmin käynyt päiväsaikaan Sveitsissä. Maisemat on huikeat lumisine vuoristoineen. Nyt kun olen pikkuautolla liikkeellä, niin hämmästyin vuorten korkeutta. Välillä hirvitti ajatus, että joutuu ajamaan aivan ylös saakka, mutta luonnollisesti vuoreen oli porattu tietunneli. Aika kätevää.

Sunnuntaina itsenäisyyspäivänä 6.12 kävimme kaverini kanssa Mannerheimin viimeisten elinvuosien viettopaikkoja läpi. Vakiravintolan ikkunanäkymät suoraan Genevenjärvelle ovat rauhoittavat.

Sveitsiläisillä on omia pikku juttujaan. Esimerkiksi 72 km pitkässä Genevenjärvessä ei saa liikkua veneellä ilman järven omaa ajolisenssiä. Mikään kansainvälinen huvivenekortti tai kipparipaperi ei kelpaa. Perusteena on se, että järvessä on syviä kohtia (syvin 310 metriä ja keskisyvyys 154 m) ja lähteiden aiheuttamia virtoja.

Joopa joo. Atlatillakin on syviä kohtia, yli 4 kilometriä. Rajuja virtoja on myös Englannin kanavassa ja voimakkaita virtoja koko Portugalin ja Espanjan atlantin puoleiset 1000 merimailia. Maassa maan tavalla.

Hintatasoltaan maa on mielestäni Norjaakin kalliimpi. Aika perus pasta bolognese 26€ ja siihen alkusalaatit 10-18 € lisää. Mutta kerran elämässä. Suosittelen silti!

(kuvia heille, joilla ei ole tarkoitusta käydä Sveitsissä)

Lousannen taloja
Granvauxin taloja
Näkymä Genevenjärvelle
Pieniä viiniviljelmiä. 
Järven pinnan korkeus on 372 m merenpinnasta, joten pilvien läheisyys on ymmärrettävää.
Kylänäkymää
Lisää viiniviljelmiä...
... ja lisää järvikuvia.
Cauxin vuoristokuva. Hyvää itsenäisyyspäivää 2015.
Montreux Naye Rocks.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti