tiistai 13. syyskuuta 2016

Porto - Lissabon

12.9.16
Porto - Lissabon
Matka 175 nm

DOURO MARINA

Porto ja Douro Marinan satama. Aivan ihana satama kaikkine palveluineen, joista erikoismainitana ilmainen kuljetus El Corte Inglesin tavarataloon ja takaisin ilman ostovelvoitetta. Matkaa vanhaan keskustaan tulee 3,5 km. Sinne voi hyvin kävellä rantaa pitkin, tai hypätä sataman edestä kulkevaan bussiin. Kaiken kaikkiaan mukava paikka.

Satama on yksityisen omistuksessa ja siksi hieman tyyris. Meiltä Rheyan (13 m) hinta oli 48€ /vrk - Stw:n ale -15%, maksettavaa jäi 40,80€.

Lähtiessä kävin maksamassa ja palautin avainkortit. Vastaanoton nainen oli hyvin kielitaitoinen ja palvelualtis. Hän ojensi minulle palautekyselylomakkeen ja toivoi, että täyttäisin sen huolellisesti. Kysyi myös, miksi olemme vain näin vähän aikaa heillä vieraana.
Täytettyäni kyselylomakkeen hän antoi vastalahjaksi alennuskortin sekä Lissabonin Oeiraksen- ja  Algarven alueen Lagosin satamaan. Alennus on -20%.

SUMUJEN YÖ
Mikään ei ole muuttunut sitten edellisten purjehdusten. Tuulta alle 2 metriä ja iso swelli, noin 2-3 metrin korkuisia aaltoja. Matkaa Lissaboniin on noin 180 nm ja laskin sen kestävän 30 tuntia. Lähdimme siis matkaan aamupäivällä,  jotta olisimme sopivasti iltapäivän aikaan perillä.

Sumua ja muutama ais-hälytys. Siinäpä oli oikestaan koko kolmekymmentätuntisen kokemukset. Mitään ei nähnyt, muuta kuin tutkan ruutua. Aikani kuluksi tein erilaisia asetuksia tutkaan ja toivoin jotain tapahtumia. Mutta kun mitään ei tapahdu, niin tutka näyttää tosi tylsältä. Näki siitä sentään suurimmat sumutihentymät, jotka näkyivät kuin sadekuurot.


LISSABON
Soitimme puhelimella Lissabonin satamiin. Cascaista lukuunottamatta paikat olivat täynnä. Cascais ohjaa hinnallaan veneet muihin satamiin (58€/yö). Saimme yhdeksi vuorokaudeksi paikan Alcantaran kaupungin satamasta.
Tulomuodollisuuksien jälkeen lähdimme samantien keskustaan katsomaan löytyisikö sieltä viimein Tialle sopiva juhla-asu.

Aika pian kolttu löytyi ja sain valita mieleiseni "palkinnon" kun olin ollut mukana shoppailemassa. Halusin eniten Nata-leivoksia ja jääteetä. Sää oli muuttunut viileäksi ja nautimme palkintomme veneen tarjoamassa valossa ja lämmössä.

Porton kanavan viiniveneitä
Douron sataman hauskat lajitteluroskikset. Taustalla sumua.
Taas tuonne sumuun. 
Tässä on valtava swelliaalto. Livenä hirveän kokoinen.
Tässä on hyvä kuvasarja, kun aurinko lämmöllään haihduttaa aluksi sumun yläpuolen..
..sitten alapuolelle jää vain rippeet..
.. ja lopuksi ihan vain sumuraita..
.. ja sitten sumu on kadonnut kokonaan.


Belemin kaupunginosaa

Vasco da Gaman silta. Pitää kovaa "ulinaa" tuulella.Kansi on ritilärakenteinen.
Valinnan vaikeus
Lopulta helppo päätös. Reppuuni tuli laatikollinen Nata-leivoksia.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti