keskiviikko 17. elokuuta 2016

Roomassaare, Viro - Ventspils, Latvia

17.8.16 keskiviikko
Matka 60,3 nm

Mitäpä tähän nyt sanoisi. Purjehduksesta alkaa syntyä jo rutiineja. Aamulla ylös ja liikkeelle. Ja sadekamat päälle, ja lapaset sekä pipo jos haluaa säilyä lämpimänä ulkona. Mutta mitäpä siellä ulkona tekisikään, kun muuta liikennettä ei ole. Lisäksi, jos pysyttelee väylillä on oletettavaa, että siellä ei ole kalanpyydyksiäkään.

Eilinen sääennuste tälle päivälle lupaili 7-10 m/s pohjoisen suuntaisia tuulia. Hyvä meille. Oikeasti aamulla ei tuullut yhtään. Koska ei satanut yritin vielä innokkaana saada Rheyan liikkumaan genaakkerilla. Jonkin aikaa 2-4 m/s tuulessa se liikkuikin kivasti. Sitten saatiin taas sitä kosteaa taivaalta. Mitäpä tässä. Sisälle lepäilemään ja lukemaan. Kyllä pilotti osaa ajaa pläkässäkin. Ja sumussa.

Merkittävä tapahtuma oli tänään kun tuli AIS hälytys. Se merkitsee toista venettä tai laivaa. Ja se oli hupivene 2 mailin päässä. Uskomatonta. Emme siis olleetkaan vesillä yksin. Samalla kun yritin purjehtia, niin Moody 45 ajoi kauniisti koneella ohi. Riemumme kesti siis vain hetken.

Olimme illalla Ventspilsissä. Satama ei ole muuttunut yhtään viime käynnistä 2013. Samat purkukuntoisen näköiset rakennukset, ruosteiset kalastustroolarit ja sama sataman mies. Hän on hyvin avulias ja ikäisekseen notkea. Oletan, että rakennuksilla ja miehellä on sama syntymävuosi.

Oli miten oli, mutta kirjanpito ja laskutus on pysynyt samana. Taskukokoiseen ruutuvihkoon mies kirjoittaa yhdelle sivulle saapujan tiedot. Hyvin tarkkaan ja monta kertaa kysyy samat asiat, kuten veneen nimen, joka lukee Rheyan perässä hänen silmien edessä. Ja sitten maksu. Hieman vilkuillen katselee ympärilleen ja piirtää jotain siihen vihkoon. Se on siis hinta. Okei, mutta paljonko se on, se piirustus. Lopulta asia alkoi huvittaat ja ymmärsin muodoista että siihen oli yritetty piirtää 25€. Maksoin käteisellä. Mutta kun olisi pitänyt maksaa aamulla. Tämäkin asia ratkesi kun mies pyyhki hinnan yli ja sillä selvä. Olin siis suorittanut maksun ja lähden huomenna rehellisin mielin jatkamaan kohti seuraavaa seikkailua.

Genaakkeri auki ja menoksi. Tuulta 3 m/s
Tuuli katosi mutta purje pysyi vielä auki
Sitten tuli sade ja menin sisälle ohjailemaan sen mitä tarvii
Sielä se purje on ihan ok.
Sade loppui ja tuuli katosi ihan kokonaan. Kone päälle
0 m/s tuulta
Seuraavaksi tulee sumu 
Ventspilsin päärakennus on ihan ok.
Hyvä laituri ja vedet sekä sähköt ihan vieressä
Kalastussatamaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti