perjantai 12. toukokuuta 2017

Den Helderistä tavoitteena Cuxhaven

23-24.4.2017
Den Helder- Borkum Saksa
Matka 116,7 nm

TAVOITTEITA PITÄÄ OLLA
Tämä koko matka on ollut hieman takkuisaa. On ollut erittäin kylmä sää ja sääennusteet eivät ole pitäneet paikkaansa aiheuttaen jopa vaaratilanteita. Toivotaan että loppumatka Kieliin sujuisi edes hieman paremmin.

UUSI SÄÄENNUSTE
Näyttää siltä, ettemme tule pääsemään kohtuullisella tuulella Cuxhaveniin. Otamme varasatamaksi, jos jotain tapahtuu, niin Borkumin Hollannin ja Saskan edustan Friisein-saarilta.


MATKAAN
23.4 kone käyntiin klo 9.00 ja puikkelehtimaan erittäin ahtaan sataman portista läpi. Kaikki ei mennyt nytkään suunnitelmien mukaan. Kymmenen tuntia myöhemmin oli merkintä, että kuoppainen alku päivän mittaan mutta nyt tuuli hieman tyyntynyt. Aalto varsin isoa.

Olimme pahimmoilleen keskiyön aikoihin kääntymässä Borkumin laivaväylälle, jossa virran suunta oli kääntynyt vastaiseksi. Matkaa oli kymmenisen mailia. Vene ei oikein kulkenut yli 10 m/s vastatuulessa, parin metrin aallossa sekä vastavirrassa. Vauhtia oli n. 2-3 solmua kone päällä. Laivaväylä on kapea ja tekee mutkan. Liikenne kapealla väylällä on kaksisuuntaista. Vhf-radiosta meiltä kysyttiin kummalle puolelle haluamme väistää. Kummallakin puolella on matalikko! Päästyämme lähemmäs Borkumin Burkana Hafenia, minulla ei ollut mitään mahdollisuutta ajaa kapeaa ja matalaa veneväylää satama-altaaseen. Oli lisäksi laskuveden alin kohta ja merkittävä aallokko.

Vaihtoehtoja ei ollut. Oli jäätävä ajelehtimaan, kunnes tulee aamuhämärää ja näkee edes vähän. Samalla vedenpinta nousisi, jotta päästään satamaan. Tämä oli erittäin raskas yö. Virta oli viemässä avomerelle ja siten laivaväylälle koko ajan. Koneella ajaen tuli pitää venettä paikoillaan tai yrittää päästä vastavirtaan. Ulkona satoi ja lämpötila n. 4C°.

Kuten tiedetään, kaikki päättyy aikanaan. Aamuhämärän tullessa ajoin suoraan kapeaan sisäänajoväylään katse tiukasti syvyysmittarilla.  Vene kiinnitettiin laituriin klo 05.40.

Veneessä oli lämmintä.
Borkumin satama
Dona Maria on kauimpana.
Ei tänne voi lähteä ajamaan pimeässä.
Tätä ei edes näe pimeässä.
Lasitkin alkaa näyttää "vinoilta".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti