perjantai 12. toukokuuta 2017

Guernsey - Cherbourg

Guernsey - Cherboug
16.4.2017
Matka 45,5 nm

VIRTOJEN LASKENTAA

Viime kerrasta oppineena tutkin nyt hieman tarkemmin tätä lyhyttä, mutta varsin haasteellista legiä Alderneyn edustalla. Virrat ovat voimakkaat, maksimissaan 9,2 solmua ja virran suunta kääntyy niemen kohdalla täysin päinvastaiseksi. Tulin tulokseen, että lähdemme matkaan klo 9.20 ja tankkaamme sitä ennen.

Saimme polttoainetta mahtumaan kaikkiaan 240 l hintaan 0,60£ litra. (n. 0,70 €). Sitten reippaassa myötätuulessa kohti virtoja.

Matka tuntui loistokkaalta. Reippaassa myötävirrassa tuntui, kuin emme kulkisi mihinkään. Täysin purjein liikuimme kuitenkin parhaimmillaan jopa 12 solmua ja koko nopeus suoraan kohti Cherbourgia. Vain salmen loppuosassa virta vei meitä pois mantereesta kohti avomerta.

On aivan epätodellinen tunne, kun kurssiviiva (punainen) on n. 50 asteen poikkeamalla keulan suuntimaan. Sorto tällaisissa virroissa on valtavaa.

Vasta Ranskan mantereen lähestyessä virta kääntyi vastaiseksi mutta tuuli pysyi myötäisenä. Olimme jo klo 16.30 perillä Cherbourgissa. Pääsimme kunnon suihkuun, jota Guernseyssä ei ole tarjota.

Hyvät myötätuulet 
Katsokaa niemenkärjen virtanuolien vastakkaisia suuntia. (sin ja pun)
Alderneyn saari ja virtoja

Hyvää kyytiä ja tuntuu kuin ei liikuttaisi


Virta vei meitä avomerelle päin. Track jälkemme.
Vähän alkoi loiskumaan vastavirrassa ja myötätuulessa.


Cherbougja kylmä sää


Parasta ruokaa saa veneessä.

Dona Maria

PELASTUSTEHTÄVÄ

Illalla laiturin toiselle puolelle saapui pursi. Mies ohjasi pinnaa ja nainen yritti loikkia köyden kanssa. Mies ajoi laituriin tuulen alapuolelle, joten tuuli vei venettä pois laiturista. Nainen teki käskystä parhaansa, mutta putosi kylmään mereen. Mies hätääntyi eikä tehnyt yhtään mitään. Katseli ja piti peräsimen pinnasta kiinni. Moottori oli käynnissä vaihde päällä kohti laituria. Juoksin naisen luo ja toisesta veneestä juoksi toinen mies. Tyhjensin naisen paukkuliivejä ja ohjasin hänet pelastusportaille,  jotta saisin raahattua hänet pois vedestä. Toinen mies otti veneestä köydet ja sitoi veneen viereiseen aisaan. Kippari piti edelleen pinnaa kädessä ja käsky sammuttaa moottori ei mennyt perille. Lopulta nainen saatiin veneeseen ja moottori sammutettua. Naapuriveneen mies kutsui pariskunnan veneelleen, mikäli heillä ei olisi veneessä lämmitystä. 

Seuraavana päivänä selvisi, että kyseessä on kimppavene ja pariskunnan kokemus purjeveneestä on hieman "light" ohut. Hyvä ettei liikkuva, moottori päällä oleva vene puristanut naista laituria vasten.
Loppu hyvin niin kaikki hyvin. 

Kimppavene
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti