perjantai 12. toukokuuta 2017

Virheellinen sääennuste

Cherbourg - Bolougne-Sur-Mer
17-19.4.2017
Matka 144,2 nm

VIRHEELLINEN SÄÄENNUSTE


17.4.17 pidimme välipäivän, koska tuuli oli vastainen seuraavaa kohdettamme Calaisia ajatellen. Myöhemmin ilmenee, ettemme kylläkään päässet Calaisiin yhdellä legillä.

MATKA JATKUU
18.4.17 katsoin, että pääsisimme jatkamaan seilaustamme klo 9.40. Siis köydet irti ja matkaan. Muistoissa on vielä kuukausi sitten tekemämme huippunopea seilaus Finngulffilla tällä samalla legillä.

Toisin kävi. Lähes koko päivä vastatuuleen, vasta-aaltoon ja lähestulkoon vastavirtaan pakottamista. Eteneminen oli hidasta, n. 2-3 solmun keskivauhtia ja melko epämiellyttävää. 
klo 10 tuuli ei laske ennusteen mukaiseksi. Vain pituusasennossa on kohtuullista olla. Matka tuntuu loputtoman pitkältä. Vuorokaudessa päästiin kone-purjeyhdistelmällä vain 102,3 nm.

Iltapäivällä tuuli laski hetkeksi, jotta saatiin pikaisesti syötyä kanasalaatit. Saman tien tuuli jälleen nousi. 

VIERAITA VENEESSÄ
Hetkeä ennen klo 14.50:tä vhf-radiosta paikallinen ranskan rajavartiolaitos kuulutti meitä ja ilmoittivat, että nousevat veneeseemme. Mikäs siinä, olihan se taidonnäyte siirtyä kumiveneesta isossa aallokossa veneeseemme. Sujuvalla ranskankielellä asiat hoituivat nopeasti ja ehken suurin osa ajasta menikin seurusteluun. Rajan miehet kertoivat mm. tarkastavansa yhden huviveneen päivässä, koska enempää liikennettä ei ole tähän vuodenaikaan. Kertoivat myös millaisilla veneillä he itse veneilevät vapaa-aikoinaan. Lopuksi he suosittelivat meitä menemään Bolougne-Sur-Meriin odottamaan sään tyyntymistä ja meitä saattaisi kiinnostaa tietää, että kuunari Zangra on siellä. Kiitimme vierailusta ja käänsin kurssin hyvin mielellään kohtuu läheiseen Bolougne-Sur-Merin satamaan.

Pitkä 144 nm ja 34 tunnin tuskainen legi tuli virheellisen PredictWindin sääennusteen takia. Vastatuulta koko matka 9-12 m/s, toisin kuin ennusteissa. Ja siihen aalto päälle. Ja vielä kaupan päälle vastavirtaa, niin paketti tuskastumiseen on kasassa. Hyvää oli se, ettei sada lunta.

Perillä klo 19.50. 


Näyttäisi leppoisalta keliltä
Toisin oli. Vastatuulta ja aaltoa


Bolougne-Sur-Merin satama
Ihan aluksi syömään jos löytyisi avoin ravintola
Kalastuspaatitkin olivat satamassa, eivät olleet ajossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti